Home / Actualitate / Cea de-a treia ediție a evenimentului Ziua porților deschise – participanți elevi ai Colegiului Economic Călărași

Cea de-a treia ediție a evenimentului Ziua porților deschise – participanți elevi ai Colegiului Economic Călărași

dsc_0217Primăria Municipiului Călărași a programat, pentru zilele de 10 și 11 noiembrie a.c., desfășurarea celei de-a treia ediții a evenimentului denumit Ziua Porților Deschise, care se adresează elevilor de liceu din municipiul Călărași.

Pentru cea de-a treia ediție au fost invitați elevii Colegiului Economic, ce și-a desemnat reprezentanții, care pentru o zi trebuiau să ia parte la activitățile din Primăria Călărași. Interesul elevilor pentru înțelegerea mecanismelor care stau la baza unei administrații locale a fost ridicat, drept urmare primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, luând decizia prelungirii experienței celor cinci elevi în instituție. Aceștia au fost prezenți timp de patru zile în cadrul primăriei, iar la finalul proiectului au lăsat câteva gânduri, alături de mesajul ”We Love Călărași”:

1.       ILIE   ELISA – clasa a X a A – ”În urma acestui proiect percepția mea despre acest oraș este total schimbată. Am aflat lucruri pe care nu le știam absolut deloc, cum ar fi că în acest orășel al nostru s-au investit foarte mulți bani, cu greu. Am privit până acum acest oraș ca pe un oraș simplu, însă după acest proiect pot spune că mi-am schimbat modul de gândire. Am fost supuși unei crude realități care ne-a șocat, dar am primit și un surplus de cunoaștere, un surplus foarte mare”.

2.       STOIA ANDREI – clasa a X a A – ”În aceste patru zile pot afirma că mi s-a schimbat percepția față de primărie și de comunitate. Astfel zicala „nu tot ce zboară se mănâncă„ s-a adeverit iarăși, fiind unul dintre norocoșii care au putut afla direct de la sursă informația. Volumul de muncă nu este mic, iar ramificările primăriei de asemenea. Primești piedici din partea legislației și în multe cazuri aprecierea lipsește. Astfel, îmi pare rău că nu știu toți ce am aflat eu din această experiență, însă, dacă ar fi aflat, e foarte probabil ca și comunitatea noastră să-și schimbe perspectiva gândirii. Totul începe după modul cum privim comunitatea, putem fi indiferenți gândindu-ne strict la viața noastră, cu defecte și atribuții, sau putem deveni modele pentru cei mai mici ca noi, astfel schimbând gândirea societății de la rădăcină. La primărie am întâlnit oameni la fel ca noi, care își fac treaba în limita puterilor, iar noi ar trebui să apreciem acest lucru, ca și în multe cazuri din viață.”

3.       NICOLAE ȘTEFANIA – clasa a X a B – ”În urma acestui proiect am rămas plăcut surprinsă față de ce înseamnă administrația unei comunități. Am aflat că nu trebuie să judecăm după aparențe și că este o mare hărmălaie în spatele unui proiect sau în spatele unei clădiri noi. Acest proiect m-a făcut să îmi deschid mai mult orizontul asupra viitorului și a fost o rampă de lansare pentru ideea mea asupra unei comunități, deoarece înainte nu mai aveam în plan să devin secretar, dar acum mi-am reluat ideea. Pe viitor mi-aș dori să văd un oraș la nivel sută la sută european, să văd tinerii venind înapoi în Călărași, mi-aș dori să văd un oraș care să se mândrească cu faptul că e amplasat pe malul Brațului Borcea și mai vreau un oraș unit în ceea ce privește evoluția lui. Vă mulțumesc pentru această experiență unică!”

4.       FILIP ALEXANDRU – clasa a X a C – ”Pot afirma că în aceste patru zile mi s-a schimbat percepția față de această comunitate și în primul rând față de primărie. Există un proverb care spune în felul următor-nu tot ce zboară se mănâncă. Acest proverb s-a adeverit iarăși, eu fiind unul dintre norocoșii care am putut să aflu direct de la sursă informații cu privire la felul în care se administrează acest oraș. Volumul de muncă depus în primărie este foarte mare, legislația uneori pune piedici, iar aprecierea vizavi de această muncă lipsește. Sunt foarte mândru că am putut trăi această experiență!”

5.       ANGHEL ALEXANDRA – clasa a XI a A – ”A fost de-a dreptul o experiență încântătoare și deosebit de prielnică. Cel puțin din punctul meu de vedere, principalul aspect vizat a fost îndeplinit, am reușit să acumulez noțiuni elementare cu privire la administrația publică locală, cu ajutorul cărora am depistat încă de pe acum provocări viitoare care îmi activează creativitatea, simțul competitiv și, privind totodată dezbateri intense în vederea soluționării unor chestiuni, în mod cert bazele unei noi experiențe mi-au fost stabilite. Prin prisma ședinței operative, a discuțiilor și a întâlnirilor la care am avut ocazia să asist, am realizat amploarea tuturor mecanismelor ce caracterizează această instituție. Persoanele alături de care ne-am petrecut timpul, ne-au determinat să privim lucrurile dincolo de aparențe, să credem și să investim într-o societate în care oamenii pun valoare și pe dimensiunea emoțională și spirituală, pe capacitatea de a empatiza, și nu doar pe propriile interese. Sunt absolut convinsă că prin înarmarea cu încredere, responsabilitate, răbdare, seriozitate și credință, susținute prin acțiuni concrete, succesul va fi garantat.”

La rândul său, primarul municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, a declarat:

”A fost încă o experiență inedită petrecută alături de reprezentanții Colegiului Economic. A fost și o experiență constructivă, pentru că, în urma concluziilor pe care le-am creionat la finalul proiectul alături de cei cinci elevi ai Colegiului Economic, percepția lor s-a schimbat în mod pozitiv vizavi de dimensiunea activității din primărie și față de implicarea și responsabilitatea aparatului de specialitate. Proiectul Zilei Porților Deschise pentru liceeni, inițiat de primărie, în anul 2015, va continua!”

Reamintim faptul că primele două ediții ale evenimentului au avut loc alături de elevii Liceului Teoretic Mihai Eminescu și ai Colegiului Național Barbu Știrbei.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

PROIECTUL NAȚIONAL ”GRĂDINA DE RELAXARE, LINIȘTE ȘI ÎNVĂȚARE”

Astăzi, 20 iunie 2024, s-a desfășurat Concursul „Cel mai mare traseu de artă tranzientă integrată”, activitate …

Eroare RSS: WP HTTP Error: Nu a fost furnizat un URL valid.

Sport

Anunturi

Buletin de presa I.P.J. Calarasi


Find us on Facebook

Canalul Divers Media

Comentarii recente

Arhive