Home / Sport / Începuturile fotbalului pe malul Borcei sau „rădăcinile„ echipei Dunărea de azi

Începuturile fotbalului pe malul Borcei sau „rădăcinile„ echipei Dunărea de azi

Dunărea Călărași, actuala denumire a echipei care promovează în Liga 1 a avut mai multe nume de-a lungul timpului, de la Victoria la Tricolorul, sau Venus și Celuloza. Cert este că fotbalul călărășean va împlini anul viitor 100 de ani de activitate.

Ne punem cu toții întrebarea: “Care echipă dintre cele care au fost – în timp – în Călăraşi este rădăcina clubului de azi, Dunărea Călăraşi?”.

Toate! Pentru că în nimic nu este o singură rădăcină, cu atât mai puţin în fotbal.

De aceea, în perioada de “pionerat” a fotbalului călărăşean, specificăm mai multe echipe care au scris istoria fotbalului călărășean: „Venus„ Tricolorul„ FC Călărași„ sau „Ialomița„.  Ele sunt “rădăcinile” echipei municipiului nostru. Cu bune şi cu rele, cu fapte şi amintiri lăsate posterităţii, dar şi celor care vor rescrie această poveste peste cine ştie câţi ani. Noi suntem trecători prin viaţă, fotbalul este veşnic.

Nimeni nu poate spune cu precizie când a apărut fotbalul la Călăraşi. Pentru că în fotbal, “precis” nu este decât golul, clipa în care mingea simte îmbrăţişarea plasei, în fond, esenţa acestui joc şi sport! Dar …

În august 1919 s-a înfiinţat de către fraţii Votzet – ofiţeri la Regimentul 20 atrilerie, prima echipă de fotbal s-a numit “Ialomiţa”.

Primul club profesionist din Călărași s-a înfiintat în 1962 și se numea "Celuloza". În 1968, "Celuloza" a reusit promovarea in Divizia C și, în 1973, în Divizia B. După retrogradarea în liga a treia, în august 1979, "Celuloza" și-a schimbat numele în "Dunărea Călărași", formație care a „cochetat„ în '80 între Ligile a 2-a și a 3-a.

Cea mai bună performanță din istoria clubului, până la promovarea de anul acest, a fost realizată în sezonul 1991-1992, când călărășenii au ajuns în sferturile de finală ale Cupei României, după ce au trecut de două echipe de Divizia A, Gloria Bistrița (3-2), în "16"-imi, și de ASA Tg. Mureș (2-1), în "optimi". În "sferturi" au învins pe teren propriu, 1-0, pe Politehnica Timișoara, finalista acelei ediții, dar au pierdut, 0-2, pe Bega.

Anii ’90 au fost la fel de zbuciumati, cu o schimbare temporară a denumirii în "Sportul Consid", între 1992 si 1994, apoi au urmat 17 ani în care nu s-a reușit promovarea în Liga a 2-a. În 2005, datorită unor probleme de finanțare s-a reînființat Dunărea cu denumirea de AFC Dunărea 2005 Călărași.

În 2015 Dunărea a promovat în Liga a 2-a cu Ionel Ganea pe banca tehnică. Vremurile de glorie ale acestei formații au continuat în sezonul următor jucând play-off-ul de promovare contra arădenilor de la UTA, câștigat cu 3-1 acasa și pierdut în deplasare cu 1-4. După Ganea au urmat Adrian Mihalcea, Adrian Iencsi și Dan Alexa. "Chirurgul" e cel care a stabilizat echipa și a reușit să o ducă spre promovare. Meciul cu Ripensia din 5 mai 2018 va intra în istoria fotbalului călărășean. Dunărea a câștigat cu 3 -1 și s-a calificat matematic cu 5 etape înainte de finalul sezonului 2017-2018 în Liga 1.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Canotaj: Nicoară Cristian – vicecampion european de juniori

Cristian-Vasile Nicoară, sportiv legitimat la secția de canotaj a Clubului Sportiv Școlar Călărași și pregătit …