Home / Actualitate / România Inteligentă – propuneri de politici publice dezbătute în comunitate

România Inteligentă – propuneri de politici publice dezbătute în comunitate

Călărași, 1 august 2019. Lucrurile care ne preocupă, la nivel de comunitate și de societate, se pot transforma în propuneri de politici publice și, într-un final, în schimbări legislative care să răspundă așteptărilor societății. De curând, într-o întâlnire la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultura și Dezvoltare Rurala –  Filiala Călărași – a USAMV București, deschisă publicului larg, s-au dezbătut trei astfel de propuneri de politici publice, venite din partea a trei organizații profesionale din zona Transilvaniei, care reprezintă împreună peste 250 de firme românești, universități și instituții publice. Pe parcursul a mai multe luni de consultări cu membri ai Cluster Mobilier Transilvan, AgroTransilvania Cluster și Transilvania IT Cluster, au ieșit în față trei teme: cum poate fi modificată legea achizițiilor publice astfel încât să fie asigurată o alimentație sănătoasă, cu produse certificate? cum pot fi susținute companiile din țară pentru a avea un succes sporit pe piețele din străinătate? cum poate fi impulsionată digitalizarea instituțiilor și a firmelor, astfel încât să includem soluții inovatoare în munca noastră, a tuturor, de zi cu zi?

Internaționalizarea, achizițiile publice și digitalizarea au fost dezbătute miercuri, 31 iulie, la Călărași, împreună cu producători locali, cadre didactice, administratori de firme, reprezentanți ai unor primării din județ și reprezentantul unui cluster din zonă. Prezentările de politici publice au fost moderate de coordonatorul planificării strategice Prof. Dr. Felix Arion, manager AgroTransilvania Cluster, și Prof. Dr. Mugurel Jitea asistați de Dna. Nicoleta Precup, experți în cadrul proiectului „România Inteligentă”. Primii doi fiind, de asemenea, cadre universitare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Tema care a stârnit cel mai mult interesul la Călărași a fost cea legată de modificarea legislativă în domeniul achizițiilor publice, pentru că, la urma urmei, hrana e importantă pentru oameni din toate domeniile, categoriile sociale, vârstele, nivel de educație. Propunerea lansată de proiectul „România Inteligentă” este de a schimba criteriul de atribuire la achizițiile publice (pentru școli, grădinițe, spitale etc.), astfel încât să aibă prioritate produsele certificate și nu cele cu prețul cel mai mic. Participanții la dezbaterea din Călărași au observat că impactul unei asemenea schimbări legislative ar putea fi major pe mai multe planuri: o populație mai sănătoasă datorită alimentelor de calitate – în special pentru copii pentru care se propune sloganul „Știm ce mâncăm, creștem sănătos!” -, care va duce și la o reducere a costurilor pentru serviciile medicale, o reducere a șomajului și o creștere la bugetul local (prin susținerea producătorilor locali) și, totodată, o reducere a emigrării fiindcă forța de muncă ar putea rămâne sau reveni în zonă. „Știm ce mâncăm, creștem sănătos!”

În plus, experții proiectului „România Inteligentă” propun și un instrument de monitorizare, care să măsoare și să urmărească impactul pe care schimbările de lege îl vor avea asupra firmelor românești – în special dacă le ajută să devină mai competitive.

Proiectul „România Inteligentă”, realizat de cele trei clustere transilvănene, și-a propus să dea o voce puternică celor activi în mediul economic și să deschidă un canal direct de comunicare cu factorii decizionali, atât cei de la nivel local (parlamentari, primari, agenții de dezvoltare, consilieri locali etc.), cât și de la nivel național (ministere de resort, Guvern). Pe tot parcursul proiectului, care a luat startul în toamna lui 2018, au fost implicate și universitățile, din poziția lor de instituții publice, cu rol principal în formarea forței de muncă. Cele trei propuneri de politici publice elaborate de experții clusterelor transilvănene sunt prezentate și dezbătute în această perioadă în toate regiunile țării. Întâlnirea de la Călărași face parte dintr-o caravană, alături de întâlniri la Iași, Galați, București, Brașov, Arad și Râmnicu Vâlcea. Proiectul „România Inteligentă” este co-finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă – Axa prioritară Administrație publică și sistem judiciar eficiente.

Proiectul „România Inteligentă” se va desfășura până în ianuarie 2020. Dezbaterile din toate zonele țării au scopul de a crește șansele ca propunerea de politică publică din partea clusterelor transilvănene să devină o prioritate pe agenda socială și să fie adoptată de forul legislativ al României. Puteți urmări parcursul acestui proiect pe pagina sa de facebook: fb.com/PentruRomaniaInteligenta

Pentru detalii suplimentare:

Raluca Bugnar, expert comunicare

Telefon: 0743.307.087

raluca.bugnar@mobiliertransilvan.ro

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Programul manifestărilor Sărbătorii Botezului Domnului

Primăria Municipiului Călărași și Consiliul Local municipal invită călărășenii să participe luni, 6 ianuarie 2025, …

Niciun comentariu de arătat.


Comentarii recente

Arhive

Weather

Advertisement

Weather

Advertisement