Home / Actualitate / Accesibilizarea în Consiliile Județene

Accesibilizarea în Consiliile Județene

InfoCons a realizat un studiu comparativ, pe baza studiilor din 2015 și 2018, cu privire la accesibilizarea spațiilor Consiliilor Județene din România.

Instrumentele de accesibilizare a spațiilor publice pentru a veni în întâmpinarea persoanelor cu diverse dizabilități (locomotorii, vizuale, auditive, cu capacități fizice și senzoriale diminuate ca urmare a unor afecțiuni ) sunt prevăzute în Legea 448/06.12.2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Instrumentele de accesibilizare în conformitate cu legea menționată mai sus pot fi : parcări, rampe de acces, lift adaptat, bare de susținere, scaune speciale în sălile de spectacole, toalete adaptate, interpret, amplificator audio, transport comun, trotuare, semafoare, treceri de pietoni, echipamente pentru nevăzători, covoare tactile, plăcuțe de accesibilizare în limbajul Braille și microbuze speciale pentru copii.

Rezultatele au fost următoarele:

Din punct de vedere al procentajului instrumentelor de accesibilizare implementate în 2018:

 • 53% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de Consiliile Județene din Iași și Huedoara.
 • 38% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de către Consiliile Județene din Bacău, Botoșani, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Prahova.
 • 30% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de către Consiliile Județene din Alba, Bihor, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Galați, Olt, Mureș și Tulcea.
 • 23% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de Consiliile Județene din Bistrița, Călărași, Constanța, Covasna, Harghita, Satu Mare, Suceava, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.
 • 15% dintre instrumentele de accesibilizare au fost implementate de Consiliile Județene din Arad, Brașov, Dolj, Ialomița, Ilfov, Sibiu și Vaslui.

Următoarele instituții au cunoscut creșteri față de studiul din 2015:

 

Următoarele instituții nu au înregistrat modificări:

 

 

Procentajul instrumentelor de accesibilizare implementate a fost mai mic în următoarele instituții:

 

 

Citește și:

 

– Top 5 InfoCons: Berea cu fructe cu cele mai multe E-uri

 

Din punct de vedere al tipului instrumentelor de accesibilizare implementate în 2018:

 

 • Parcări. Aproape 50% din instituțiile Consiliilor Județene au locuri de parcare special destinate persoanelor cu dizabilități. Acest procent este de aproximativ 2,5 ori mai mare față de studiul din 2015, când doar 19% din instituții aveau locuri de parcare special destinate persoanelor cu dizabilități.

 

 

 • Grupuri sanitare. 54% din instituțiile Consiliilor Județene sunt dotate cu grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități, un procent egal cu cel din studiul din 2015, când tot 54% din instituții beneficiau de astfel de dotări.

 

 

 • Rampe cu bări de susținere. 83% din instituțiile Consiliilor Județene sunt dotate cu rampe cu bări de susținere. Se observă o creștere de 5 procente față de studiul din 2015, când 78% din instituții beneficiau de astfel de dotări.

 

 

 • Lifturi. Numai 10% din instituțiile Consiliilor Județene sunt dotate cu lifturi pentru persoanele cu dizabilități, cu 15% mai puțin decât în studiul din 2015.

 

 

 • Instrumente de accesibilizare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. 32% din instituțiile Consiliilor Județene au instrumente de accesibilizare pentru persoanele cu deficiențe de vedere (marcaje braille, covoare tactile etc), cu 2 procente mai puțin față de studiul din 2015.

 

 

 • Personal îndrumător/interpret.  16% din instituții au membri ai personalului capabili să comunice în limbajul mimico-gestual, cu 5% mai mult față de studiul din 2015.

 

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

PROIECTUL NAȚIONAL ”GRĂDINA DE RELAXARE, LINIȘTE ȘI ÎNVĂȚARE”

Astăzi, 20 iunie 2024, s-a desfășurat Concursul „Cel mai mare traseu de artă tranzientă integrată”, activitate …

Eroare RSS: WP HTTP Error: Nu a fost furnizat un URL valid.

Sport

Anunturi

Buletin de presa I.P.J. Calarasi


Find us on Facebook

Canalul Divers Media

Comentarii recente

Arhive