În cadrul ședinței extraordinare desfășurate joi, 7 noiembrie, consilierii locali au adoptat 5 Proiecte de hotărâri care vizează aprobarea cofinanțării de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru implementarea, de către 4 unități de învățământ, a unor proiecte finanțate prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, după cum urmează:
1. Proiectul “Descoperă lumea profesională”, inițiat de Liceul Agricol Sandu Aldea Călăraşi. Suma solicitată: 14.317,94 lei
2. Proiectul “Descoperă lumea profesională”, inițiat de Liceul Tehnologic Transporturi Auto Călăraşi. Suma solicitată: 13.544,82 lei
3. Proiectul “START – Primii Paşi spre succesul în carieră”, inițiat de Liceul Danubius Călăraşi. Suma solicitată: 46.966,73 lei
4. Proiectul “Primul student din familie”, inițiat de Colegiul Economic Călăraşi. Suma solicitată: 32.013,78 lei
5. Proiectul “Ghidul experienţei practice”, inițiat de Colegiul Economic Călăraşi. Suma solicitată: 32.013,78 lei.
Cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă este obligatorie pentru semnarea contractului de finanțare.
Programul Educație și Ocupare 2021-2027 (PEO) este un program operațional european finanțat de Uniunea Europeană, având drept scop principal sprijinirea investițiilor în domeniile educației, formării și ocupării forței de muncă. Programul urmărește să contribuie la dezvoltarea capitalului uman, la creșterea incluziunii sociale și la adaptarea pieței muncii la cerințele economiei moderne.
Prin program, peste 250.000 de adulți și alți 279.000 de tineri vor fi implicați în programe de formare pentru a accede pe piața muncii.
De asemenea, vor fi implementate măsuri care să asigure sprijin pentru unitățile de învățământ unde riscul de abandon școlar este ridicat și zeci de mii de elevi vor avea parte de ajutor pentru continuarea studiilor.
Programul Educație și Ocupare beneficiază de o alocare totală inițială de 4.342.112.755 euro și urmărește valorificarea potențialului uman, în condiții de echitate, prin creșterea relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii, în contextul utilizării și dezvoltării competențelor digitale și antreprenoriale și promovării unui mediu stimulativ pentru învățarea pe tot parcursul vieții.
Totodată, în domeniul ocupării, obiectivul este ca piața muncii din România să devină sustenabilă, rezilientă, proactivă și bazată pe inovare socială.