sâmbătă , 13 aprilie 2024
Home / Actualitate / Credincioșii din Floroaica au sărbătorit hramul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

Credincioșii din Floroaica au sărbătorit hramul bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”

valcelelePe 8 noiembrie, o dată cu păznuirea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, invitați de seamă s-au alăturat numeroșilor localnici din satul Floroaica – Vâlcelele pentru a se ruga în zi de sărbătoare, o zi a îngerilor, la slujba de hram a bisericii „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
La slujbă, alături de enoriaşi au fost prezenţi: președintele consiliului județean, Vasile Iliuţă, împreună cu soţia sa, Mihaela Iliuţă, primarul comunei Vâlcelele, Ionel Tatu, deputatul PNL Cătălin Predoiu, senatoarea PSD, Roxana Pațurcă, PC Vicar Eparhial Rafail Mâț și Protopopul de Călărași, Ilie Ramon-Eugen, precum şi fermieri din zonă. 
„Astăzi îi prăznuim pe Arhanghelii Mihail şi Gavriil , cei care fac parte din lumea cea nevăzută, cei care au menirea să asculte cuvântul lui Dumnezeu, să facă voia Lui şi, apoi, fiecare dintre noi avem încă de la botez un înger dat de Dumnezeu ca să ne ocrotească în viaţă şi să ne călăuzească paşii spre a face ce este bine şi plăcut înaintea lui Dumnezeu. Trebuie să-i cinstim şi în fiecare zi din viaţa nostră să nu uităm să adresăm câte o rugăciune şi către îngerul nostru păzitor ca să ne fie tot timpul alături. Astăzi, pentru că este sărbătoarea satului sunt fericiţi să avem în mijlocul nostru reprezentaţi de seamă ai comunităţii, mulți credincioşi din satul nostru, credincioşi din satele învecinate, pentru că aşa este bine, aşa este frumos să ne veselim împreună atunci când este un motiv de sărbătoare”, a menţionat preotul paroh.
În anul 2010 au fost efectuate reparaţii exterioare la biserică, costul lucrărilor fiind acoperit prin contribuţia credincioşilor şi a sponsorilor.
După vizitele efectuate de Preasfinţitului Părinte Nifon Mihăiţă în anii 1996 şi 1999, credincioşii parohiei au avut bucuria ca în ziua de 15 mai 2005, să fie martori la slujba de resfinţire a bisericii cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, slujbă săvârşită de către Preasfinţitului Părinte Dr. Damaschin Coravu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. 
Realizată după schiţele bisericii mănăstirii Curtea de Argeş, pictura interioară, în stil realist, este executată de pictorul Niţă Angelescu, în anul 1946. La 24 februarie 1975, Protoieria trimite la Arhiepiscopie devizul pentru restaurarea picturii, iar lucrările, executate în tehnica ulei, au fost începute de pictorul Georgescu Victor la 15 iulie 1975 şi au fost gata la 21 august acelaşi an, iar în anii 2003-2004 a fost refăcută de pictorul Marian Nan din Călăraşi. 

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

AJFP Călărași a colectat, în primul trimestru al anului 2024, venituri bugetare de 360,99 milioane lei

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Călărași a realizat în primul trimestru al anului 2024, venituri …