Home / Actualitate / Deputatul Emil Florian Dumitru: ,,Am votat în cadrul Comisiei de agricultură niște facilități fiscale pentru grupuri și organizații de producători”

Deputatul Emil Florian Dumitru: ,,Am votat în cadrul Comisiei de agricultură niște facilități fiscale pentru grupuri și organizații de producători”

La Ministerul Agriculturii, miercuri (n.r. 3 noiembrie 2021), în fundamentarea intervențiilor pe Planul național strategic care înseamnă aproximativ 16 mld de euro, Gal-urile (Grupurile de Acțiune Locală) vor primi 10,2 % din anvelopa financiară, ceea ce înseamnă undeva la 550 mil. Euro. Practic, acolo vor fi finanțate și activități non-agricole din mediul rural, gen puncte gastronomice rurale. În acest sens, putem să avem, într-adevăr, ce să oferim turiștilor în zona noastră, cu toate că avem nevoie de infrastructură. Iar infrastructura trebuie fundamentată foarte bine ca să putem să obținem fonduri europene.

Am votat în cadrul Comisiei de agricultură niște facilități fiscale pentru grupuri și organizații de producători, pe 5 ani zero taxe, pentru cei care au cifră de afaceri de până la 10 mil.euro, tocmai să putem să încurajăm asociarea.

Vizavi de situația politică, noi ne-am prezentat în fața electoratului cu mesajul de a dezvolta România și nu vrem să ne abatem de la acest mesaj. Lucruri pe care le spune președintele nostru, Ciprian Pandea, sunt în sensul de a dezvolta județul Călărași. Legat de formarea viitorului Guvern îmi exprim încrederea că există încă o șansă de a reface alinața de dreapta cu USR pentru că ar fi mult mai aproape de electoratul nostru care ne-a acordat încredere. Cât privește Partidul Social Democrat, la nivel de județ Călărași, până astăzi când discutăm, nu a avut o iniațiativă, în sensul că, să ne așezăm la masă să discutăm de promenadă, de port turistic, să putem să identificăm care sunt sursele de finanțare pentru că din bugetul Consiliului Județean mă îndoiesc că se pot finanța, gen un drum expres Călărași-Oltenița, în condițiile în care avem drumuri județene unde facem pană la mașină din cauza craterelor. Cred că serios ar fi și credibil în fața cetățenilor o discuție, cu presa de față, în care să ne punem toate cunoștințele, oricare ar fi coloratura politică, să vedem care sunt proiectele fezabile. Altfel, totul este doar o demagogie care nu ajută la nimic. Dacă doar din manipularea asta ieftină crdem că vom câștiga ceva pentru dezvoltarea județului…eu mă îndoiesc. Motiv pentru care cred că ar trebui mai multă muncă și mai puțină gălăgie, altfel nu ajungem la nimic bun. Rămân un susținător al alianței de dreapta, vom vedea ce se va decide pentru că de aia avem conducere legitim aleasă la București. Sunt oportunități de finanțare și în PNRR, sunt și fonduri europene, doar că trebuie să fim inteligenți și să lăsăm orgoliile personale deoparte, altfel, alte județe ne-o vor lua înainte.

Despre Planul Național Strategic

Chiar dacă există un ministru interimar demisionar la Ministerul Agriculturii au fost lansate 3,2 mld. euro proiecte pe dezvoltare rurală, iar în Planul național Strategic sunt urmărite câteva obiective foarte importante cum ar fi: reducerea deficitului de balanță comercială pentru că România, din păcate, mănâncă din import. Avem, aproximativ, 2 mld. de euro deficit de balanță comercială, motiv pentru care marile ferme ar trebui să vină să acceseze pe Măsura 4.2, procesarea materiei prime, ca să poată să își crească valoarea adăugată, nu vom mai mânca aluat congelat din import, așa mai putem să consolidăm niște ferme de familie care să producă pentru piața autohtonă într-un sistem organizat. Iar aici am câteva initiative legislative care, încă, nu le-am definitivat. Este vorba de legea arendei, de câteva facilități fiscale acordate micilor producători, inclusiv relaxarea legislației din perspectiva autorizației. Un proiect de construcții montaj, de exemplu, din zona de zootehnie, are 1,2 ani perioadă în care obține avize. Ori, dacă, după ce depun proiectul astăzi, durează un an și două luni să obțină avize, practic, uitându-ne la creșterile de prețuri la materialele de construcții, proiectul respectiv nu mai poate fi viabil. Inclusiv în Comisia de Agricultură am votat ca în extravilan să nu mai fie cerut PUZ-ul pentru construcții în zootehnie. Sunt lucruri care le facem, sigur că ele nu se văd, dar obiectivul nostru este să legiferăm pentru a simplifica cât mai mult posibil.

Despre producători

În ceea ce privește problema producătorilor, cred că ar fi bine să nu mai dăm fermierilor peștele, că să le dăm undița. Cred că este mai important decât să dăm un sprijin cuplat pe tona de tomate, obținute în spații protejate, să dăm o măsură, așa cum este în programul de guvernare al Partidului național Liberal, pe agricultură, pe ambalare, sortare și etichetare. Să știm și noi că este tomată de la Jegălia, de exemplu, când mergem în supermarket, mai ales că legumele noastre, din păcate, nu le regăsim în marile magazine, tocmai pentru că nu îi avem asociați pe legumicultori și mai degrabă dăm niște granturi de 40.000 de euro/ an acelora care se asociază și își pun în comun marfa să cumpere lădițe, să își facă etichete, să le calibreze. Practic, ăsta este challenge-ul pe care îl avem.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

VIDEO – Valentin Dumitru Deculescu este noul prefect al județului Călărași

Prin Hotărârea de Guvern nr. 346/2024, domnul Valentin Dumitru Deculescu a fost numit în funcția …