Home / Actualitate / Emil Dumitru mai este de părere că în 2027, cel puțin 1,7 milioane de hectare vor beneficia „la cheie” de sisteme de irigații

Emil Dumitru mai este de părere că în 2027, cel puțin 1,7 milioane de hectare vor beneficia „la cheie” de sisteme de irigații

Deputatul călărășean Emil-Florian Dumitru, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, a anunțat că Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a inclus, printr-o Hotărâre privind Programul național de reabilitare a infrastructurii de irigații, patru noi amenajări principale de irigații din județul Călărași în rândul celor de utilitate publică pentru a fi modernizate până în anul 2027.
„Acum avem o hotărâre de Guvern în care avem patru noi amenajări de irigații în județul Călărași, care la momentul 2020, când eram secretar de stat, nu făceau parte din obiectivele de investiții, de modernizare a infrastructurii principale de irigații. Este vorba de #Mostiștea II, #Mostiștea VI, #Terasa #Călărași și #Unirea-Jegălia-Gâldău. Practic sunt niște canale de irigații cu infrastructură principală care deservesc, după calculele mele, undeva la aproape 200 de mii de hectare.”, a declarat deputatul liberal într-o întâlnire cu presa locală.
Emil Dumitru mai este de părere că în 2027, cel puțin 1,7 milioane de hectare vor beneficia „la cheie” de sisteme de irigații.
„Dacă vom impermeabiliza canalele, vom reduce costul și vom reduce pierderile cu infiltrațiile de apă cu 75%. Dar dacă vom utiliza și energie regenerabilă de pompare, pomparea apei, și anume turbine eoliene și panouri fotovoltaice, cu siguranță vor fi niște sisteme de irigații cu costuri mici pe metrul cub de apă și putem fi competitivi. Nu știu ce sumă s-a cheltuit din cei 1,5 miliarde de euro. După cunoștințele mele, avem undeva la 980 de milioane de lei, în momentul de față, bani decontați în diverse stadii de lucrări în modernizarea infrastructurii principale de irigații. Pot să vă spun că acolo unde au fost deficiențe, nu s-au semnat recepțiile și nici nu o să se semneze, dacă lucrurile nu sunt conform proiectului tehnic.
În 2027 vom avea cel puțin 1,5 milioane de hectare irigate în România la cheie, cu toate echipamentele. Dacă e să calculăm, să zicem că punem pe 1,5 milioane de hectare cultura de porumb, unde se pot realiza producții de 15 tone, România va fi jucătorul numărul 1 la nivel european pe producția de porumb.”, este de părere deputatul Dumitru.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

PROIECTUL NAȚIONAL ”GRĂDINA DE RELAXARE, LINIȘTE ȘI ÎNVĂȚARE”

Astăzi, 20 iunie 2024, s-a desfășurat Concursul „Cel mai mare traseu de artă tranzientă integrată”, activitate …

Eroare RSS: WP HTTP Error: Nu a fost furnizat un URL valid.

Sport

Anunturi

Buletin de presa I.P.J. Calarasi


Find us on Facebook

Canalul Divers Media

Comentarii recente

Arhive