Home / Actualitate / Interviu fără mască – Cine este omul Răducu Valentin…

Interviu fără mască – Cine este omul Răducu Valentin…

Reporter: De ce ați intrat în politică d-le Răducu Valentin și ce va determinat să faceți acest pas?

Răducu Valentin: Nu mi-a fost ușor să fac acest pas, pentru că știu că este o mare responsabilitate să fii primarul unui oraș ca Budestiul, iar eu sunt omul care măsor de 10 ori și apoi tai o singură dată. Am stat, am analizat situația din Budești și printr-un exercițiu de imaginație m-am gândit cum va arăta viitorul Budeștiului și al satelor noastre, dacă oamenii cu studii, capabili și competenți nu se vor implica nici acum. Pentru că trebuie să recunoaștem că, o parte din vină pentru situația din Budești o avem și noi, cei care am stat pe margine și am privit nepăsători cum de-a lugul timpului, politicienii din Budești efectiv ne-au călcat în picioare, sau în cel mai bun caz ne-au ignorant. Ei bine, imaginația mea, dar și realitatea mi-a spus că prezentul și viitorul Budeștiului și al satele noastre sunt pe buza prăpastiei. Și am zis că nu se mai poate. Trebuie să mă implic, pentru a nu a avea sentimentul acela de vinovăție când știi că poți să ajuți sau să salvezi o situație și nu o faci.

Reporter: În Budești, ca în toată România, cetățenii s-au săturat de politică și nu mai au încredere în promisiuni. Cu ce veniți nou și cum îi veți motiva ca să vă voteze ?

Răducu Valentin: Ineditul în toată treaba asta, este faptul că eu nu voi face politică, pentru că eu nu sunt politician.Eu sunt un om de-al lor și le-am dovedit acest lucru prin comportamentul onest al meu și al părinților mei și prin munca pe care eu și familia mea am depus-o în Budești. Inedit este și faptul că eu sunt cu taxele și impozitele la zi, ceea ce este un lucru rar printre politicieni. Eu nu fac politică și nu voi fi politician pentru că eu nu știu să mint și eu nu promit lucruri, eu fac lucruri. Eu sunt un om al faptelor. Mie în general, și în viață de zi cu zi, cei care mă cunosc, rude, prieteni, colegi și parteneri de afacere, îmi smulg cu greu o promisiune cu aplicabilitate în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Eu toate promisiunile le onorez la timpul prezent. Nici în glumă nu accept să promit ceva ce nu pot face. Astfel, trebuie să observați că această campanie a început de ceva timp și eu, în toate materialele de campanile, le spun oamenilor că voi face acele lucruri, mi le asum cu toată convingerea și dau și soluțiile pentru ceea ce vreau să fac. Pentru că trebuie ca cetățenii să aibă niște certitudini.

Familiile, copiii, nepoții și bunicii noștri, rudele, vecini și consătenii noștri, au nevoie de aceste certitudini, pentru că ei s-au săturat să aștepte neputincioși lumina care nu mai vine.

Reporter: Puteți să vă descrieți în câteva cuvinte care să nu însemne promisiuni, ci certitudini ?

Răducu Valentin: Așa cum am spus sunt un om al faptelor la timpul prezent! Provenind, așa cum mă știe tot Budestiul, dintr-o familie la locul ei, decentă și cu frică de Dumnezeu, eu am crescut și m-am format ca om, hrănindu-mă cu aceste valori morale și spirituale ce m-au ajutat să-mi construiesc de-a lungul timpului, un profil moral care mi-a permis în tot acest timp, să am o relație civilizată, corectă și de empatie cu toți cetățenii din Budești și din alte localități cu care m-am cunoscut pe tot parcursul vieții, incluzând aici prietenii din copilărie și de-acum, colegii de școală, de liceu și de facultate, camarazii din armata, partenerii de afaceri, vecinii și rudele mai apropiate sau mai îndepărtate, colegii de muncă. Chiar și intrarea mea în politică a avut la baza ascendentul moral dat de trecutul curat și onest al meu și al familiei mele.

Reporter: Așa cum se întâmplă în politică, adversarii dumneavoastră politici au început de ceva timp să vă acuze de unele lucruri. Sunteți la curent cu ele? Sunt adevărate?

Răducu Valentin: Sunt la curent cu aceste acuzații și dacă  numai o virgulă din aceste  acuzații ar fi fost adevărate, eu nu mai candidam, să fie clar !

Dar se vede treaba că în politică, valorile morale, cinstea și onoare nu au nicio valoare atunci când vine vorba de a împroșca cu noroi și a aruncă cu vorbe grele în adversarii politici, pentru câteva voturi în plus. Am simțit acest lucru chiar pe pielea mea, din momentul în care mi-am exprimat intenția de a candida la funcția de primar al orașului Budești.

Reporter: Dețineți arme, un pistol, adică ? 

Răducu Valentin: Da, dețin o armă, dar am această armă in urma unor demersuri legale și legea îmi permite să port această armă atunci când este nevoie, pentru că sunt mânuitor de valori mari și de multe alte lucruri importante… Ele sunt obținute legal și pentru care legile țării mă protejază! În situația mea sunt mulți cetățeni onorabili și cinstiți din Budești care au diverse afaceri sau joburi care impune deținerea unei arme!

Reporter: Vă doriți bani și putere ?

Răducu Valentin: Nu sunt lacom de bani sau de averi !!! De când mă știu, am crescut într-o casă îndestulată, din toate punctele de vedere. Familia mea a deținut de-a lungul istoriei sale, ateliere de tâmplărie și de mase plastice, un studiou FOTO și diverse magazine care ne-au ajutat din punct de vedere economic, finaciar și social, să avem o stabilitate și un confort solid din toate punctele de vedere. Aceste lucruri ne-au  apărat de toate greutățile vremurilor.  Dar, deși banii n-au constituit niciodată vreo problemă pentru familie și nu acești bani au constituit scopul primordial al nostru, în condițiile în care în toată istoria sa, omenirea a făcut din bani un instrument principal pentru activitățile economice individuale și colective, eu și familia Răducu în general, am reușit prin modestia și cumpătarea care ne caracterizează să transformăm banii în slujitorii noștri și nu noi să fim slujitorii lor. Altfel, nu puteam crea atâtea locuri de muncă și să ajutăm numeroși oameni aflați în situații grele, de-a lungul timpului.

Reporter: În toate localitățile din țară există câte un clan de interlopi ! Dumneavoastră, în decursul timpului ați avut vreun anumit tip de relații cu aceste clanuri din Budești sau de oriunde ? 

Răducu Valentin: Nu am relații de niciun fel cu niciun cu organizații de tip clan!!!

În Budești, familia Răducu înseamnă muncă, cinste, onestitate și credibilitate. Toată activitatea și modul de viață a familiei Răducu a fost întotdeauna transparentă, s-a desfășurat în cadrul și în limitele legilor vremurillor și niciodată n-a planat asupra noastră, a niciunui membru al familiei Răducu, suspiciunea de furt, de evaziune, de violență sau de orice altă fapta ilegală sau antisocială!!!           

Reporter: Există o anumită tendință a oamenilor politici sau a oamenilor cu bani de „a pune căpăstru”, cum se zice în popor? Ce înseamnă acest lucru și cum va raportați la această zicală ?

Răducu Valentin: “A pune căpăstru”, “a pune căluș” sau “a băga pumnul în gura cuiva” are mai multe înțelesuri, două dintre ele fiind cele mai elocvente. Și anume, să nu-i dai voie celui de lângă tine să vorbească liber sau să-și spună părerea, să nu permiți unui semen de-al tău să se afirme sau să se dezvolte. Eu nu pun căpăstru nimănui ! Mulți dintre politicienii din Budești uită că suntem în sec. XXI și că practicile la care ei se dedau și la care fac referire, sunt de domeniul trecutului. Din nou mă simt obligat să fac referire la educația primită și la copilăria mea pe care am petrecut-o împreună cu mulți muncitori tâmplari, cu care mă jucăm și mă răsfățăm. În acest sens am asistat cum părinții mei, deși le erau într-un anumit fel șefi și aveau o oarecare autoritate asupra lor, îi tratau de la egal la egal, îi respectau și de multe ori mâncau împreună cu ei la masă. Sunt mulți cetățeni în Budești care au avut sau mai au ateliere de tâmplărie în curte, sau care au muncit în atelierele de tâmplărie din Budești, și ei știu că între proprietarii de tâmplării și muncitorii lor, întotdeauna a fost o relație familiară și de bună înțelegere, iar a mânca cu muncitorii la masă, era un obicei des întâlnit. Deci nu mă pot laudă că numai în familia mea era atmosfera asta. În prezent, pe salariații  din firma mea i-am încurajat să-și spuna părerea, să aibă inițiativă în firmă și chiar să-mi dea sfaturi acolo unde ei au mai multă expertiză și experiență decât mine.

Reporter: Dați „bună ziua!”, oamenilor, domnule Răducu Valentin ?

Răducu Valentin: Dau “bună ziua!”cu toată sinceritate, tuturor! Încă de mic copil am fost crescut și educat în spiritul respectului față de om. A saluta și a da binețe oricărui om, indiferent de statutul sau în societate, a fost un pilon de bază în educația și în dezvoltarea mea personală. Și pe cele două fiice ale mele, de 13 și respectiv 15 ani, le-am educat și le-am format în spiritul respectului și a bunei cuviințe față de absolut toți oamenii cu care interacționează în orice situație și indiferent de statutul social, etnie, religie sau vârstă a acelor oameni. Totuși, recunosc faptul că din cauza multor probleme pe care le implică activitățile mele de zi cu zi, oboseală acumulată, faptul că mai tot timpul mă aflu la volan și cel mai important lucru, faptul că port ochelari, să fi stat la baza omisiunii de a saluta vreun cetățean, sau poate chiar mai mulți. Dacă este așa, îmi cer scuze ! Însăși faptul că sunt susținătorul teoriei că atunci când saluți un om, în primul rând te respecți pe ține însăși, trebuie să înțelegeți ce sentiment de regret am acum, dacă s-a întâmplat vreun incident de acest fel.

Reporter: Înseamnă că nu sunteți arogant cum va acuză unii dintre candidați?

Răducu Valentin: Nu sunt arogant !!! Stau mărturie pentru această afirmație a mea, faptul că am mulți prieteni, împreună cu care socializez, organizez petreceri și excursii. Succesul meu în afaceri și în antreprenoriat nu puteau avea loc, dacă nu eram un om sociabil, volubil și dispus întotdeauna la dialog. Aroganța nu are ce caută în afacerile de succes, în antreprenoriat, în management și mai ales în comerț. Însăși intrarea mea în politică și candidatura la funcția de primar, prin susținerea de care se bucură, stau mărturie a faptului că socializez, mă implic, ajut oamenii și ofer răspunsuri.

Reporter: Ați mai fost acuzat de către adversarii dumneavoastră politici că ați afirmat despre salariații din Primăria Budești că sunt analfabeți funcționali! Este adevărat ? Există analfabeți funcționali în primăria Budești?

Răducu Valentin: Primăria Budești are salariați competenți și profesioniști!

Primăria Budești are oameni competenți și profesioniști, astfel încât au reușit să țină administrația orașului pe linia de plutire, în condițiile în care de 3 ani, Budeștiul trece printr-o criză politică fără precedent în România. Neînțelegerile care au făcut ca unii “politicieni” sau susținători de-ai lor să-mi pună în gură afirmația că salariații primăriei sunt “analfabeți funcționali” a provenit de la sinceritatea și buna credință cu care am dialogat cu cineva pe tema situației din primărie și în care eu am spus că, printre alte multe cauze ale situației grele din primărie este și faptul că în Primăria Budești  “există analfabeți funcționali” fără să generalizez acest lucru. Probabil că dacă aș fi spus “există și…” m-aș fi făcut mai clar, dar dacă spui că “în Italia există mafioți “, nu înseamnă că Toto Cutugno, Eros Ramazzotti, Sofia Loren sau Walter Zenga sunt și ei mafioți. Dar acel cineva cu care am dialogat a interpretat limba română după bunul plac și după propiul interes, în așa fel încât să direcționeze către mine, ura și adversiunea pe care o au unii dintre salariații primăriei față de comportamentul total nepotrivit al unor politicieni, față de colectivul Primăriei Budești. Simt nevoia să înșir în acest text multe nume ale unor funcționari respectabili, profesioniști și decenți, dar îmi este teamă că ii pun într-o situație delicată față de adversarii mei politici, existând riscul că unul dintre acești candidați să ocupe in viitor fotoliu de primar și cum in politică românească răzbunarea este armă preferată, mai bine mă abțin! Oricum îmi cer scuze pentru confuzia creată, asigurând pe toți salariații din primărie de respectul și considertia mea, indiferent de preferințele lor politice, la care au tot dreptul.

Reporter: Mulți dintre locuitorii din Budești și din satele ce aparțin de Budești, respectiv, din Gruiu, Buciumeni și din Aprozi se plâng că impozitele și taxele sunt foarte mari! Care este poziția dumneavoastră față de acest lucru ca simplu cetățean și ce măsuri veți lua in calitate de Primar ?

Răducu Valentin: În condițiile în care, sunt plătitor de taxe și impozite achitate la zi, este clar că și eu îmi doresc la fel ca toată lumea, ca aceste taxe și impozite să fie cât mai mici și mai suportabile, pentru toate categoriile sociale. Ba mai mult, în condițiile în care sunt om de afaceri cu state vechi în comerț, știu din propria experiență că un preț mic aduce mai mulți bani, decât un preț mare. În cazul Primăriei Budești, menținerea taxelor și impozitelor la un nivel scăzut și accesibil pentru toți budeștenii, cresc șansele de colectare a acestor taxe și impozite.

Dacă voi ocupă fotoliul de primar, problemele legate de impozitele și taxele locale vor fi primordiale. Voi căuta să folosesc toate parghiile legale ca să mențin nivelul impozitelor și a taxelor locale la un nivel cât mai mic și mai suportabil pentru  toți contribuabilii din Budești. În Codul Fiscal chiar există anumite prevederi care ne permit să-i scutim pe anumiți cetățeni de majorări și penalități, dacă cetățenii în cauza îndeplinesc și respectă anumite condiții !

Reporter: Că în orice campanie, candidații se acuză reciproc și în fel și chip, de fapte de corupție, de rele practici în diverse momente ale vieții lor, de abuzuri diverse și fapte penale, etc. Dumneavoastră știți despre vreun candidat, că ar avea vreo legătură cu vreo faptă penală, antisocială sau de altă natură, care să-i afecteze grav imaginea, în așa fel încât să i se dimunueze șansele de a fi votat ?

Răducu Valentin: Așa cum am mai spus de multe ori și cred că și în acest interviu, eu întotdeauna mă raportez la educația și onoarea mea de om, în orice acțiune pe care o întreprind, în viața de zi cu zi. Fiind și nou în politică, eu nu sunt la curent cu practicile rele la care recurg unii politicieni. În aceste condiții, eu nu-mi pot permite, pentru un vot în plus, să aduc acuzații neverificate unor candidați, să le pun în pericol libertatea și viitorul ! Dar într-adevăr, așa cum ați spus, și în Budești circulă diferite zvonuri, despre noi, toți candidații că suntem într-un fel sau altul, sau că am făcut sau am dres ! Despre acuzațiile care mi se aduc mie, am vorbit și sunt blânde față de ce am auzit despre acuzațiile ce se aduc celorlați candidații.

Reporter: Aveți niște exemple concrete de ce fel de acuzații este vorba? 

Răducu Valentin: Vă rog să nu-mi întindeți capcane și să nu mă trageți de limbă! Pot să spun totuși că se aude prin sat că, unii candidați dau bani în campanie și că alți candidați dau salam cetățenilor pentru un vot în plus. Pe buzele tuturor locuitorilor din Budești persistă zvonul despre o factură de patru miliarde care nu știu exact ce rol joacă în C.V.-ul unui anumit candidat, se mai vorbește despre niște terenuri ale primăriei vândute ilegal, de dosare DNA pe care alt candidat le posedă, despre o firma a unei rude apropiate a unui candidat care a executat niște lucrări, deși se află în situație de incompatibilitate față de alt candidat și tot așa !

Reporter: Ne dați totuși un nume, ca să facem acest interviu mai interesant ?

Răducu Valentin: Nu! Nici vorbă ! Atâta timp cât aceste zvonuri nu sunt verificate, nici nu mă gândesc să acuz pe cineva în mod gratuit.

Reporter: Chiar dacă acest lucru v-ar aduce victoria în campanie !?

Răducu Valentin: Nu vreau victorii obținute pe minciună și pe durerea altor oameni. Nu sunt de acord cu zicala “scopul scuză mijloacele” și nici nu sunt omul care să calce pe cadavre, pentru un scop anume.

Reporter: Care a fost cel mai greu sau cele mai grele momente pe care le-ați trăit, de când ați intrat în politică ?

Răducu Valentin: Pentru un politician responsabil și care tratează cu maximă seriozitate orice acțiune politică, mai toate momentele politice au fost dificile. Până acum cred că le-am trecut cu bine, totuși. Însă am avut vreo două situații, nu grele, ci murdare, care deși nu m-au descurajat, mi-au creat o stare de lehamite față de politică autohtonă. Și anume când  un un coleg din echipa mea, aflat pe lista de consilieri, a fost amenințat de un anumit candidat și o altă situație a fost când, aflat în plină campanie, în satul Gruiu, eu și echipa mea am fost bruiați și împiedicați de un alt candidat, să comunicăm cu alegătorii noștri. Au fost două memente urâte și pe care vreau să le uit.

 Reporter: Dacă nu veți câștiga aceste alegeri, veți mai rămâne în politică ? Veți mai candida peste patru ani ?

Răducu Valentin: Nu ! Dacă nu câștig aceste alegeri acum, când am soluții și pot să fac multe lucruri, nici vorba să mai candidez peste 4 ani. Relațiile, oportunitățile și soluțiile pe care le am acum, nu vor mai fi valabile peste 4 ani, din mai multe motive. În primul rând pentru că legislația românească nu este constantă și al doilea și cel mai important lucru, dacă nu obțin funcția de primar acum, când mai pot să salvez ceva, peste patru ani îmi este teamă că va fi prea târziu, pentru oricine !!!

Reporter: Un mesaj de încheiere pentru alegătorii dumneavoastră?

Răducu Valentin: Tare mult mi-aș dori ca oamenii care mă vor vota, mulți sau puțini, să mă voteze pentru calitățile mele, și nicidecum pentru defectele altora!

Material realizat de Divers Media Solutions SRL la comanda PRO România – filiala Călărași, MFC: 21200010

About admin

Check Also

REȚINUT PENTRU TRAFIC DE DROGURI DE RISC

Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din București și Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – …