Home / Actualitate / Lector univ. dr. Iova Radu Andrei a prezentat proiectul RO-BG Capability la summitul din data de 28 octombrie 2022 la Bruxelles

Lector univ. dr. Iova Radu Andrei a prezentat proiectul RO-BG Capability la summitul din data de 28 octombrie 2022 la Bruxelles

În perioada 2017-2018, Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală- Filiala Călărași a implementat impreună cu Camera de Comert, Industrie si agricultură- Călărași, Asociația Acces Călărași, Filiala Silistra a Universității Anghel Kancev din Ruse și Centrul de Inovare in Afaceri din Ruse, proiectul “Career paths to Youth Labor Mobility- Capability”, prin programul INTERREG, AXA PRIORITARA 4, PRIORITATEA DE INVESTITII 1, cu o valoare de aproximativ 594.246 euro.

     Ideea proiectului a pornit de la provocarea comună din zona transfrontalieră privind nivelul ridicat de șomaj în rândul persoanelor cu studii superioare, stiind că 95% dintre ei nu și-au găsit niciodată un loc de muncă peste Dunăre din cauza barierelor: limbă, necunoaștere a oportunităților de angajare, educație orientată către piața transfrontalieră a muncii.

     Ca soluție, au fost propuse mai multe inițiative de ocupare a forței de muncă pentru tineri, care au inclus: site-ul WEB, evenimente de informare și aplicația mobilă „Cool to be mobile”, schema comună de educație bazată pe piața muncii, prin organizarea cursurilor de interculturalitate, antreprenoriat, leadership, competente lingvistice transfrontaliere, internship, căutarea comună de locuri de muncă pe internet și organizarea/participarea la târguri de locuri de muncă pentru angajare.

     În oferta de finanțare, aceste initiative au fost propuse pentru un număr de 5910 persoane dar, la finele implementării proiectului, numărul celor care au beneficiat în mod direct de aceste initiative a fost de 9918 persoane.

     Pentru bunele practici in implementarea acestui proiect transfrontalier, Facultatea de Management- Filiala Călărași a fost selectată de către organizatori, să prezinte activitățile și rezultatele proiectului în cadrul evenimentului Interreg Annual Event, organizat de către Comisia Europeana (DG Regio) si Interact la Bruxelles. Interact împreună cu DG Regio au organizat ziua „YOUTH4COOPERATION Summit” care s-a desfășoară în cadrul Interreg Annual Event 2022 (Bruxelles, 26-27-28 octombrie). Pe 28 octombrie, în timpul Summit-ului, a avut loc o sesiune specifică numită „Reconstruirea societății noastre cu tinerii” și dezbateri paralele, iar una dintre acestea s-a referit la problema „Ocuparea forței de muncă și antreprenoriat”, unde a fost prezentat proiectul din Călărași.

   Persoana desemnată să prezinte proiectul RO-BG Capability la summitul din data de 28 octombrie 2022, la Bruxelles a fost dl. IOVA RADU ANDREI, lector universitar doctor lîn cadrul facultății, care a fost si beneficiar al cursului de limba bulgară în cadrul proiectului sus-mentionat și s-a ocupat de stagiul de practica al studentilor români în Bulgaria. 

    În acest context, dl Lector univ. dr. Iova Radu Andrei a prezentat proiectul și a explicat schema de educație comună în care a fost implicat, inițiativa comună locală de angajare, precum și despre oportunitățile de mobilitate peste granițele României și Bulgariei. Panelul a continuat cu o discuție deschisă despre necesitățile si posibilitățile de finantare prin programul INTERREG, despre inserția facilă a tinerilor absolventi pe piata unică europeană, si in special, în zona transfrontalieră.

Mentionăm faptul că, pe programul INTERREG 2014-2020, acest proiect a fost singurul selectat la nivel national pentru a fi prezentat ca model de bune practice în cadrul acestui eveniment.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Concursul Național de Dresaj și Sărituri peste obstacole ”Cupa calului de sport Românesc”

Romsilva sub egida Federației Ecvestre Române, va organiza în weekend-ul (17-19 Mai 2024) la Herghelia …