Home / Actualitate / O mare problemă pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice

O mare problemă pentru românii care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice

Nu se mai găsesc contoare inteligente. Aceste dispozitive sunt obligatorii pentru cei care au investit în panouri fotovoltaice. Contoarele care dau o citire exactă, la distanţă, a consumului de energie electrică, sunt prea puţine în raport cu cererea.Potrivit Autorității de Reglementare în Energie (ANRE), citată de TVR, anul acesta sunt necesare peste un milion de aparate, iar stocurile sunt de 10 ori mai mici. În plus, doar 30 la sută dintre contoarele vechi au fost înlocuite până anul trecut.

ANRE a găsit, însă, soluția: utilizatorii le pot cumpăra pe cont propriu. Tot mai multă lume a decis să investească în panouri fotovoltaice, pentru a reuși să scape de facturile uriașe la electricitate. Consecință: cererea de dispozitive este mai mare decât stocurile existente și astfel, apar întârzieri în cazul racordarii la rețea. Adrian Foltenu, preşedinte, Asociaţia Micilor Producători de Energie Electrică, a declarat pentru TVR: Din momentul în care îşi depun hârtiile, conform regulamentelor şi a ordinelor emise de ANRE, procedura nu ar trebui să dureze mai mult de 15 zile. În realitate, sunt oameni care stau şi de cinci luni după aceste proceduri.

Așa cum știm distribuitorii trebuie să încheie montarea contoarelor inteligente până în 2028. Din păcate sunt afectați nu doar prosumatorii ci și consumatorii casnici obișnuiți. Reprezentanții companiilor de utilități avertizează însă că achiziția contoarelor trebuie să respecte o serie de reguli. “Operatorul de distribuție îi comunică utilizatorului că nu are aceste contoare sau grup de măsurare, îi informează vizavi de specificațiile tehnice, în cazul în care alege să achiziționeze, care trebuie respectate. Rambursarea costului se va face la valoarea înregistrată de operator pentru acel bun pentru ultimele 12 luni”, anunţă Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie.

sursa: dcnews

Foto: Freepik

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL
Nicolae Ionel Ciucă a semnat două noi contracte în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny, ambele pentru comuna Dorobanțu

Check Also

Concursul Național de Dresaj și Sărituri peste obstacole ”Cupa calului de sport Românesc”

Romsilva sub egida Federației Ecvestre Române, va organiza în weekend-ul (17-19 Mai 2024) la Herghelia …