Home / Actualitate / Premierul Nicolae Ciucă: România a adoptat soluții corecte pentru fermieri

Premierul Nicolae Ciucă: România a adoptat soluții corecte pentru fermieri

Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual.

În mod concret, acest acord prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. Suma care îi va reveni României se va adăuga celor 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat, pe care deja le-am aprobat în ședința de guvern.

De asemenea, acordul încheiat ieri seară stabilește retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene și permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui. Totodată, Comisia a prevăzut și o procedură accelerată de investigare a impactului pe piață, ceea ce va permite ca și pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricționare începând cu 5 iunie.

Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români și, în același timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Închidere sesiune schema ENERGIE

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță închiderea sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor …