Home / Actualitate / Procesarea laptelui la standarde europene în județul Ialomița

Procesarea laptelui la standarde europene în județul Ialomița

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, domnul Adrian CHESNOIU a participat marți, 12 iunie 2018, alături de domnul Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la inaugurarea proiectului „Înfiinţarea unei capacități de colectare şi procesare a laptelui pentru Agroserv Măriuţa SRL, comuna Dragoeşti, judeţul Ialomiţa”.

                    Investiția a fost finanţată prin submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

                    Proiectul prevede înființarea unei capacități de colectare, îmbuteliere și procesare a laptelui, cu o capacitate totală de 73.288 litri/ zi, cantitate care se va împărți pe mai multe linii de produse. Este important de menționat că vor fi obținute și o serie de produse realizate după rețete tradiționale românești. Din capacitatea totală, 37% din materia primă va proveni de la ferma proprie, cea mai mare parte a laptelui prelucrat (63%) fiind colectat de la alți producători privați existenți la nivel local și regional. În cadrul proiectului, beneficiarul şi-a propus inclusiv înființarea unei platforme on-line prin intermediul căreia se vor putea comercializa produsele în mod direct către consumatorul final.

 

                     „Acesta este al doilea proiect de investiții pentru care societatea a beneficiat de finanţare cu fonduri europene nerambursabile, primul proiect fiind finanțat în 2006 prin SAPARD. Valoarea întregului proiect a fost de 6,21 milioane de euro, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 2,46 milioane de euro. Investiția pe care o inaugurăm astăzi a demonstrat că se pot dezvolta investiții de succes cu sprijinul fondurilor europene care pot angrena și valorifica în mod eficient resursele locale și forța de muncă disponibilă – 23 de noi locuri de muncă au fost asigurate prin această investiție. Nu în ultimul rând, din discuțiile pe care le-am avut cu beneficiarul a reieșit că a găsit un sprijin important în personalul AFIR care l-a îndrumat în fiecare etapă a acestui proiect.”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

 

                    De la demararea PNDR 2020 și până în prezent, AFIR a primit solicitări de finanțare a  investițiilor în procesarea produselor agricole (submăsura 4.2) în valoare totală de 264 milioane de euro și a încheiat contracte de finanțare însumând 138,38 milioane de euro. Valoarea totală nerambursabilă a plăților efectuate prin submăsura 4.2, este de 46,41 milioane de euro.

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Ziua Eroilor comemorată în Municipiul Călărași

Joi, 13 iunie 2024, în ziua prăznuirii Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, la Cimitirul Central …

Eroare RSS: WP HTTP Error: Nu a fost furnizat un URL valid.

Sport

Anunturi

Buletin de presa I.P.J. Calarasi


Find us on Facebook

Canalul Divers Media

Comentarii recente

Arhive