Home / Actualitate / Tradiții, obiceiuri și cultură din zona transfrontaliera România – Bulgaria

Tradiții, obiceiuri și cultură din zona transfrontaliera România – Bulgaria

Pentru a lua naștere chiar și o mică tradiție, este nevoie de multă istorie. Programul Interreg V-A România – Bulgaria, pentru care Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România-Bulgaria îndeplinește rolul de Secretariat Comun și Control de Prim Nivel pentru beneficiarii din România, susține și încurajează conservarea resurselor naturale și a tradițiilor prin implementarea proiectelor de dezvoltare regională. Aceste inițiative ajută oamenii de pe ambele părți ale graniței să se familiarizeze cu tradițiile culturale și istorice ale țării partenere, să își consolideze cooperarea prin utilizarea durabilă a resurselor generate și să transmită celor mai tineri, moștenirea culturală și istorică a ambelor țări.

Prin intermediul Axei prioritare 2 – O regiune verde, Programul a urmărit creșterea numărului de vizite la siturile finanțate și la obiectivele de patrimoniu cultural și natural, creșterea numărului de produse turistice integrate, realizarea unor strategii comune de valorificare a patrimoniului cultural și natural, proiectele finanțate având menirea de a înrădăcina datinile culturale din zona transfrontalieră.

În localitatea Contești din județul Teleorman și în Tsarevets, din Veliko Tarnovo, dansul tradițional reprezintă un element de patrimoniu cultural imaterial. Împreună au implementat proiectul ROBG 511 – „Tradiție și Dans – Punte peste Dunăre”, care ne-a reamintit faptul că frumusețea lumii constă în diversitatea oamenilor ei, explorând tradițiile comune. Cele două festivaluri organizate în contextul proiectului au adus în fața comunităților dansuri tradiționale prezentate de Ansamblul „Florile Teleormanului” cu o îndelungată și bogată experiență și Ansamblul „Lumina-Tsarevets 1927”, foarte cunoscut în Bulgaria și peste granițe.

ROBG 413 – „Povești despre cultură, istorie și natură”, un alt proiect finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, a reușit să demonstreze zicala conform căreia un popor care nu cunoaște istoria, originea și cultura trecută este ca un copac fără rădăcini. Prin organizarea de festivaluri culinare (Festivalul culinar românesc la Lyaskovets, Festivalul culinar bulgăresc la Videle – spre exemplu, Sărbătoarea supei de pui, Festivalul sculpturii legumelor produse local, Festivalul grătarului din Balcani, Festivalul de sărbătoare a cerealelor, Zarezean) s-a dovedit că prepararea și consumul mâncării sunt activități care pot uni membrii mai multor comunități.

Prin proiectul ROBG 507 – KIDS – „Un concept unic de călătorie în zona RO-BG pentru copii și familiile acestora”, a fost elaborat un plan de management pentru creșterea gradului de conștientizare și promovarea patrimoniului comun RO-BG, a fost dezvoltată o aplicație mobilă care conține un inventar al principalelor atracții turistice pentru familiile cu copii, au fost organizate 4 festivaluri pentru familie care au inclus competiții, pictură, artizanat, poezie, muzică, arte și tradiții, bucătărie din zona transfrontalieră.

Abordarea transfrontalieră este esențială având în vedere zona extrem de bogată în patrimoniu cultural și natural, ceea ce stă la baza a numeroase activități turistice. Grație Programului Interreg V-A RoBg și a proiectelor implementate, zona de graniță dintre România și Bulgaria își amintește de tradițiile comune și se dezvoltă armonios! Detalii despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, despre evenimentele viitoare dar și despre proiectele finanțate, puteți găsi pe pagina de internet www.interregrobg.eu și pe site-ul noului program www.interregviarobg.eu .

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Concursul Național de Dresaj și Sărituri peste obstacole ”Cupa calului de sport Românesc”

Romsilva sub egida Federației Ecvestre Române, va organiza în weekend-ul (17-19 Mai 2024) la Herghelia …