Home / Actualitate / Trecut, prezent și viitor în cooperarea transfrontalieră dintre România și Bulgaria

Trecut, prezent și viitor în cooperarea transfrontalieră dintre România și Bulgaria

Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași pentru granița România-Bulgaria a organizat în data de 3 octombrie 2023, la Balcic, Bulgaria, Conferința finală a Programului Interreg V-A România – Bulgaria, alături de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din România, Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice din Bulgaria la care s-au alăturat peste 70 de participanți, care au dorit să sărbătorească evenimentul ce marchează o bornă importantă în implementarea Programului Interreg V-A România-Bulgaria. În același timp, Conferința finală a reprezentat o bună oportunitate de a promova buna cooperare dintre România și Bulgaria.

Astfel, Conferința a avut ca obiectiv principal prezentarea celor mai importante realizări la nivel de program precum și a rezultatelor proiectelor finanțate, văzute prin prisma unor povestiri captivante, înfățișate de beneficiarii prezenți. Împreună am încheiat un capitol și am marcat începutul unuia nou, cu oportunități noi de cooperare și cu dorința de a continua, perioada parcursă până acum demonstrând incontestabil faptul că dăruirea, eforturile și munca în echipă dau întotdeauna roade. Prin sprijin reciproc, colaborare si idei comune a fost demonstrat că se poate asigura o dezvoltare mai rapidă a oricărui obiectiv propus. Din bugetul total al programului de 258.504.126 euro, au fost finanțate 169 de proiecte, în cadrul celor 5 axe prioritare fiind îndeplinite o serie de rezultate, cum ar fi:

– 133 km drumuri reconstruite sau modernizate;

– 27.000 Ha habitate susținute pentru a obține o mai bună conservare;

– 47 de parteneriate pentru avertizare timpurie și răspuns în actiuni de management al riscului;

– 215 inițiative care promovează mobilitatea forței de muncă ce au fost implementate cu 41.228 de persoane care participă direct la aceste programe;

– creșterea numărului de vizite la siturile și atracțiile de patrimoniu cultural și natural.

Și cum o bucurie nu vine niciodată singură, în data de 4 Octombrie, în parteneriat cu Municipalitatea Balcic, am sărbătorit Ziua Cooperării Interreg într-o atmosferă relaxată și însorită pe promenada din Balcic! Participanții, atât din România cât și din Bulgaria, s-au bucurat de plimbările cu bicicleta organizate pe traseul de biciclete construit pe frumoasa promenadă din Balcic, la malul Mării Negre. Evenimentul a inclus și un moment special, constând în dansuri folclorice interpretate de copiii talentați de la școala de dans “Vasil Levski”. Soarele, bucuria, spiritul de cooperare și prietenie între participanți au fost principalele „ingrediente” pentru această zi uimitoare. Detalii despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, despre evenimentele viitoare dar și despre proiectele finanțate, puteți găsi pe pagina de internet www.interregrobg.eu și pe site-ul noului program www.interregviarobg.eu .

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL