Home / Electorale / România vrea interzicerea standardelor duble. Un proiect de lege în acest sens va fi supus dezbaterii și adoptării rapide în Parlament.

România vrea interzicerea standardelor duble. Un proiect de lege în acest sens va fi supus dezbaterii și adoptării rapide în Parlament.

Problema standardelor duble privind calitatea produselor alimentare este tratată cu rigurozitate în România. Mai multe cercetări derulate în Europa de Vest atestă faptul că unii producători comercializează sub imaginea aceluiași brand și sub același ambalaj, produse de calitate diferită.

În contextul în care calitatea anumitor produse este mai scăzută în țara lor comparativ cu produsele similare ale aceluiași producător vândute în străinătate, Guvernul a pregătit un proiect de lege împotriva dublei calități a produselor agro-alimentare.

Acest proiect de lege definește un produs cu dublă calitate drept cel ,,care are compoziții sau caracteristici semnificativ diferite”.  În cazul în care orice companie care va încalca această regulă și va aduce în țară alimente diferite în conținut decât cele originale, dar identice ca marcă și denumire, va suporta o amendă de până la 4% din cifra de afaceri. Practic, companiile nu vor mai avea voie să vândă produse alimentare și băuturi sub imaginea aceluiași brand și sub același ambalaj, dar cu o calitate diferită.

În situația în care acest lucru se va întâmpla, abaterea va fi constatată și sancționată de Agenția pentru Protecția Consumatorilor, care, pentru a se achita de această responsabilitate, face investiții de peste 40 de milioane de euro în construcția și modernizarea laboratoarelor necesare.

De altfel, recent, Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord privind proiectul de directivă europeană care ar urma să prevină dublul-standard al produselor în UE, dar să prevină și o serie de practici netransparente și înșelătoare în comerțul online.

Însă această directivă europeană este de așteptat să fie adoptată, să intre în vigoare și să devină general obligatorie în UE, începând cu 2021, cel mai devreme. Până atunci, România dorește să aibă o lege la nivelul național care să combată/descurajeze dublul standard alimentar și să-i protejeze pe români de practici comerciale incorecte, discriminatorii, înainte ca directivele europene să o impună.

Mai mult decât atât, vor fi aplicate și o serie de practici netransparente în ceea ce privește produsele și serviciile oferite pe piața online. În acest sens, consumatorii vor trebui să fie informaţi în mod clar dacă vânzătorul produselor sau al serviciilor este un comerciant sau o persoană fizică, astfel încât să ştie dacă beneficiază de protecţia oferită de drepturile consumatorilor în cazul în care apar probleme. Pe lângă aceastea, potențialii consumatori vor fi informaţi în mod clar când un comerciant a plătit pentru a apărea în rezultatele căutării și vor avea la dispoziție 14 zile pentru a anula contractele incheiate pentru diverse servicii digitale.

Așadar, prin adoptatea acestui set de orientări care vizează domeniul alimentelor și protecției consumatorilor la produsele cu dublu standard de calitate, România dorește să se pună capăt discriminării inacceptabile care vizează întreaga populație a țării.

 

 

 

About Valentin Popa

administrator - Divers Media Solutions SRL

Check Also

Românii sunt încurajați să raporteze orice tentativă de fraudă la votul de pe 26 mai pe www.oprestefrauda.ro / PSD miroase pericolul de la urne și declanșează operațiunea ”Boicotul”

Partidul lui Liviu Dragnea a început să inventeze tot felul de bariere administrative pentru a …